Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Catfish

Het voordeel van een verwaarloosd huishouden is dat er tijd overblijft om televisie te kijken.

Het programma dat mij nu al een paar maanden door het leven helpt, als rots in de branding van tijdelijke contracten, onduidelijke verwachtingen en nakende deadlines, is Catfish op MTV – de fantastische zender die gelukkig bleef bestaan toen Vitaya en Vice mij in de slipstream van de pandemie werden afgenomen.

Ken je Catfish? Het gaat over mensen die hun online liefde in het echt willen ontmoeten – vaak omdat zij of hun omgeving de liefde in kwestie niet vertrouwen. Nev Schulman, een rustige jongeman met een T-shirt die zelf ook gecatfishd werd en daar een documentaire over maakte, is de host. Eerst samen met zijn filmpartner Max Joseph; nu met Miss Teen USA 2010 Kamie Crawford. Haar kapsels en joggingpakken zijn niet van deze wereld.

Er is een duidelijk evoluerende rolverdeling in de show: waar Nev en Max nog good cop bad cop speelden – Max de sceptische realist, Nev de romanticus met open geest – heerst er bij Kamie en Nev een soort junior senior dynamiek, waar Kamie all over the place is – ik denk dat het iemand uit haar omgeving is; zou het haar vriendin kunnen zijn; wacht: zou ze het ZELF kunnen zijn??? – redeneert Nev inmiddels vanuit ervaring. Hij handelt, luistert, vraagt door – en oordeelt alleen als dat in het voordeel van het slachtoffer is.

Als ik ooit weer een leiderschapsrol opneem, modelleer ik mezelf naar Nev Schulman. Dan moet het lukken.

Needless to say, er komt nogal wat catfishing voorbij in dit programma. De traditionele computerliefhebber met diepe gevoelens, maar ook ordinaire geldkloppers of jaloerse exen pappen aan met nietsvermoedende ‘profielen’ om hen jarenlang aan de praat te houden en delicate informatie te delen.

Tot vorige week. Het ‘pikante model’ Apryl uit Montreal stuurde al een tijdje berichten met Daryl, een kunstenaar uit Ohio die tekeningen van haar foto’s maakte. Apryl voelde veel voor hem en wilde heel graag bellen, maar dat hield Daryl altijd af. Hence Catfish: the TV show! Nev en Kamie vlogen erop en kwamen uit bij Candace, de zus van Daryl. “It’s her, I know it’s her!” zei Kamie. “Mèèh, his profile seems pretty legit,” zei Nev.

Nev kreeg gelijk, het was Daryl zelf die de berichten had gestuurd. Na aandringen door zijn zus, verscheen hij in de Zoom call – echt, Catfish is enkel beter geworden nu het zich online afspeelt – voor een verbouwereerde Apryl. Een zeer comfortabele stilte volgde. In hun verliefde ogen te kijken was al wat ik nodig had om me mens te voelen.

Dat was buiten Nev gerekend. Die wilde de twee nog even uit elkaar halen om Daryl te polsen naar zijn bedoelingen. Wij mee de break-outroom in. “It seemed to Apryl that you were kind of pushin’ her back?”

“I was. Pushing her back. I suppose.”

“Why was that?” “Well, …” (reclame, allemaal uitgekeken, om niks te missen), “At one point, it all came too close.”

Het kwam te dichtbij voor Daryl! Hij was verlegen en onzeker! Hij was nog nooit verliefd geweest! Had nog NOOIT een meisje gekust! Oh My God. Kun je het geloven? Beter wordt het niet.

Dit was ook voor Nev genoeg informatie. Hij bracht de twee samen, alleen met enkel de kijkers erbij, om nog eens hetzelfde verhaal te doen. Apryl kon bijna niet op haar stoel blijven zitten van de sensatie. Het was fantastisch.

Ik wou dat er nooit een eind kwam aan Catfish.

Eén opmerking over 'Catfish'

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: