Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Afwezig

“Mevrouw, waarom bent u niet afwezig?”

Het is een vraag die ik mezelf ook af en toe stel en waar ik met liefde dieper op zou willen ingaan, maar het is blijkbaar niet echt de bedoeling dat ik antwoord. De stemming is bepaald en die is unaniem ernstig. Geen mevrouw-wat-ziet-u-er-goed-uit-vandaag zonder me gezien te hebben, geen sorry-dat-ik-de-bundel-niet-bij-heb terwijl ik nog had gemaild dat ze niks moesten meebrengen. Ik open de deur. Eén voor een laten de puberlijven zichzelf van de lockerkast vallen. Ze slepen zichzelf het lokaal in. Ik kan niet duiden wat er speelt.

Ik wacht tot iedereen zit. “Wat is er gebeurd?”

“Voetbal.”

OK, dat is een begin. Ze hadden inderdaad L.O. het uur hiervoor. Ik zie nu ook dat sommigen nat haar hebben. Is er een douche aan de turnzaal? Voorzichtig pols ik of er een incident is geweest. Sommige jongens kunnen slecht tegen hun verlies. Dat weet ik door het kwaliteitenspel van vorige week.

Geen reactie.

Ik geef ze een laptop en leg uit wat ze moeten doen. Een motivatiebrief schrijven. Denk aan hoofdletters. En aan witregels.

Iemand begint te typen. Een tweede valt in. De jongen die een bril nodig heeft, vraagt of ik het nog eens wil uitleggen, maar nu dichterbij. Kijk, hier de aanhef en hier de groeten. Zonder komma’s, juist.

Als ik opkijk, is iedereen bezig. Rustig, gefocust. Met het tikken op de toetsen ebt de ernst weg en maakt ze plaats voor ontspanning. Haar wordt achter de oren gestoken. Langzaam begin ik te begrijpen wat er aan de hand is. Ze waren moe. Fysiek moe.

Het is de eerste keer dat ik dit zie en het is prachtig. Wat een geluk dat ik aanwezig ben.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: