Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Politiek op de boerderij

In zijn hemdsmouwen kijkt mijn vader naar het nieuws. D66-er Rob Jetten spoort de Nederlanders aan de thermostaat wat lager te zetten. Het ontzuilde Nederland, zo christelijk als iets.

Niets liever doet hij, dan zijn neus daarvoor ophalen. En voor de rooien, die hij plaagt omdat ze voor de grootgrondbezitters van het dorp werken. De arrogantie van de zelfstandige. Liberaal tot op het bot.

Tegelijkertijd wringt het, de geprivatiseerde postbodes die de klok rond paraat moeten staan, de speculanten die zich overal tussen werken zodat de jonge mensen geen huis meer kunnen betalen. “Het minimumloon moet omhoog. En de gemeenten, die moeten veel meer doen. Maar ze durven niet. Niks durven ze.” Er rijdt een touringcar voorbij, op zoek naar het huis van een deelnemer aan Boer zoekt vrouw. Hij stuurt ze de verkeerde kant op.

Maandagochtend komt er een vrachtwagen voor de mais. Alles gaat de vergistingsmachine in. Wel wat dubbel, vindt hij, voor perfect voer. Maar ja, biogas brengt meer op dan melk.

Het is de ‘maar ja’ die ik al vaak heb gehoord. De buurman die graag een stukje van zijn braakliggend land wilde voor de pony, maar ja die kon het niet betalen. Het plan om de schuur vol te leggen met zonnepanelen maar ja fiscaal niet interessant. De koe die het zaad van een veel te grote stier ingebracht had gekregen, maar ja dat kan gebeuren als dat allemaal via de telefoon geregeld moet worden.

Hij kijkt weg. Schudt zijn klompen uit.

Zelfs voor een liberaal brengt het steeds minder op. Wie durft, mag het zeggen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: