Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Draaikolk

“Zit je nu helemaal in het onderwijs?” De buitenwereld heeft me even laten doen, maar eist nu de nodige verklaringen. Ze kijken er een beetje vies bij – en ik snap wel waarom.

Het onderwijs als draaikolk, waar je langzaam maar compleet in verdwijnt om jaren later, vast benoemd en vastgeroest, te worden uitgekotst als kleurloze, gefrustreerde figuur zonder benul wat er in het echte leven allemaal te halen valt.

Ik moet zeggen: de verleiding is groot. Er gebeurt zoveel op school, er zijn zoveel manieren waarop je van belang kunt zijn, zoveel mensen om te leren kennen, zoveel grappen om te maken, zoveel gelegenheden om Reizen Waes De Krim te laten zien (twaalf keer deze week), dat het gemakkelijk is om te zeggen ‘laat maar zitten hobby’s en sociaal leven, ik heb genoeg hier’. Ook mijn gevoel wil zich na de obligate periode van afwachting waarin ik positie bepaal liefst volledig overgeven aan het schoolgebeuren, om perfect woke bundels over de actualiteit en te maken en op café te gaan met de collega’s voor de nodige analyses.

Toch ga ik het niet doen. Ik heb het in het verleden genoeg gezien: alles vinden in je job betekent ook zoveel moeilijker te wisselen als je tijd gekomen is. Niet langer op het juiste moment (of liefst iets daarvoor) kunnen switchen, is mijn grootste angst. Ik moet flexibel blijven. Daarbij: ik zie het vandaag gebeuren. Nieuwe collega’s die sneller en dieper gaan dan ik, dreigen ten onder te gaan. Dat mag niet! Vandaag nog, terwijl ik de spruitjes aan het schoonmaken was, een collegaatje op de Messenger. Zij gaat wel op café, maakt ruzie over de inhoud van de lessen en voelt het net om zich sluiten. Ik heb mijn mes weggelegd en alles op alles gezet om haar uit de draaikolk te trekken. Ik weet niet zeker of het gelukt is, mijn handen waren nog vochtig en ze moest ineens weg. Ik kijk de laatste tijd iets teveel naar de Soprano’s om dat niet verdacht te vinden.

Morgen ga ik haar zoeken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: