Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Vakman

Ik weet niet precies wat Rutger Bregman zegt over bankiers en vuilnismannen, maar ik durf te wedden dat ik er nog een schepje bovenop doe.

Hij is achttien jaar en ziet eruit als een voetballer. Hij komt uit een land dat ik enkel ken van het nieuws – en van die ene bestseller. Hij heeft zijn voornaam ingekort zodat iedereen die kan uitspreken.

Hij leert een vak. Heeft een vakantiejob gevonden in de branche. Zijn baas zegt hem dat hij gerust voltijds aan de slag mag daar; laat die school maar zitten. Goddank heeft hij nee gezegd. Ik zou hem niet kunnen missen.

Hoewel de opzet lichtjes omgekeerd was, is hij in die paar weken dat ik hem ken mijn mentale houvast geworden. Echt, alles wat hij zegt komt binnen als een inspirational quote. Hij begint altijd met de waarom. Hij laat stiltes vallen en houd je een spiegel voor. Hij zorgt dat je een beter mens wilt worden.

Ik realiseer het me terwijl we een opdracht maken over autoverzekeringen. Of ja, terwijl ik de oefeningen invul en hij oreert over de relativiteit van rijkdom en het belang van een open geest. Ik realiseer me dat hij een geweldig leider zou zijn. Hij zou alle experienced HR professionals van hun sokken blazen. Hij zou LinkedIn tot leven wekken. De liefdesbaby van Obama en Roberto Martinez.

Ik zeg hem dat de omnium plus kan wachten. We gaan op zoek gaan naar mentorprogramma’s voor ambitieuze jongeren. ‘Wat is ambitieus?’ ‘Dat je van leren houdt.’ ‘Wat leer ik daar dan?’ ‘Nou gewoon, hoe alles werkt, zelfredzaamheid, creatief zijn.’ Deze operatie heeft alleen slaagkans als ik hem even negeer. Hij laat zijn hoofd zakken. Op mijn scherm zie ik foto’s van de CEO’s die de ambitieuze jongeren zouden moeten inspireren. Ingesnoerde mensen. Ik slik. Hoe zit het met hun ambitie? Zijn dit doorstromers of zijn ze arbeidsrijp? Ik ben hun doel kwijt. Mijn voeten raken de vloer niet meer.

Duizelig wend ik me af van de laptop. ‘Zou het kunnen dat alles omgekeerd is?’ Hij loopt naar de kraan en geeft me een glas water. Schuift de invuloefening mijn richting uit. Eigen verwondingen worden standaard niet vergoed.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: