Verdrinken

“Niksdoen, kundegijda? Ik kandannie”. Vier moeders kijken glazig door de ruit naar het zwembad waar hun kroost dapper door het water ploegt. Ze verzuchten hoe het hun niet lukt om tijd voor zichzelf te nemen. “De enige manier waarop ik me niet schuldig voel om alleen weg te gaan, is als ik ga sporten.”

En zo rennen ze nog een extra rondje. Ik had gedacht dat corona hier wel wat in zou bewegen, maar nee dus. Het schuldgevoel rond ontspanning is hardnekkig. Het wordt ‘internalised capitalism’ genoemd, het gevoel altijd productief te moeten zijn. Nu, er is al veel geschreven over het feit dat bezig zijn helemaal niet goed is voor de productiviteit op lange termijn. The School of Life laat het ook zien in dit filmpje ‘The Hard Work of Being Lazy’

Af en toe moeten we even uit de ‘doe-stand’ om onze creativiteit en empathie te kunnen benutten. Maar al met al blijven we dan binnen dezelfde logica navigeren, namelijk dat ons gedrag op termijn moet opbrengen.

Een zeer herkenbaar streven, waar ik me wel bewust tegen verzet. Bewust én actief. Ik weet nog dat onze goeie vriend Roger eraan moest wennen de eerste keren dat hij bij ons thuis kwam. Alsof ik er niet was, zei hij tegen mijn vriend: “Elke keer als ik hier kom, ligt die op de zetel.” Mijn vriend geneerde zich voor ons allebei en stopte zijn hoofd diep in een keukenkast op zoek naar denkbeeldige borrelnootjes, wat mij de kans gaf Roger uit te leggen dat chillen een mensenrecht is. En dat het – zo besef ik terwijl twee kleuters elkaar helpen het zwempak uit hun bilspleet te halen, zelfs een belangrijke stap naar meer gendergelijkheid kan zijn.

Ik zal het mijn zwemlesmoeders nog eens op het hart drukken. Dat, of ze verdrinken in de cava. Aan de andere kant, misschien willen ze gewoon even klagen. En dat is natuurlijk net zo goed een mensenrecht.

Eén opmerking over 'Verdrinken'

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: