Competent

2021 moet het jaar van de opleiding worden, vindt de Vlaamse overheid. Het startschot voor de Learning Twenties.

Er zijn veel werkzoekenden en veel jobs, maar die sluiten niet goed op elkaar aan. Omscholing en bijscholing kunnen hier verandering in brengen. Belangrijk daarbij is dat een diploma niet langer wordt gezien als heilige graal, of zeker niet als eindpunt. De VDAB stelt in de plaats een competentieportfolio voor, waarin al je verworven vaardigheden worden bijgehouden. Dat kan gaan om dingen die je tijdens je studies of jobs hebt geleerd, maar evengoed elders.

Als je nu vraagt om voorbeelden van hoe die elders verworven vaardigheden kunnen worden ingezet, komen er twee dikwijls terug. ‘Iemand die in zijn vrije tijd graag foto’s of filmpjes maakt’ en ‘iemand die vanuit de scouts gewend is om dingen te organiseren.’ Echt! Zouden die op de memo van de minister hebben gestaan? Hoe dan ook, het lijkt inderdaad heel logisch om die skills ook in te zetten in de job en ik denk dat dat ook al ongeveer een eeuw gebeurt.

Mijn vriend kan bij de bushalte in twee minuten op ontwapenende wijze achter de politieke voorkeur van een wildvreemde komen. Mijn vriendin Linda belt altijd op het juiste moment. Telt dat ook? Ik heb enkele jaren geleden op mijn cv gezet dat ik goed ben in het organiseren van kinderfeestjes. Als daar tijdens sollicitaties al iets over wordt gezegd, is dat meestal om te lachen. Ik heb nochtans echt het gevoel dat al mijn talenten daar samenkomen.

Terwijl ik vanuit de keuken de bevoorrading voorzie van de Party Town die gisteren mijn living was – waar de 9-jarigen hun priklimonade met alternatieve munt moeten betalen en de middenstand pas bougeert als ze zich zowel als consument als als producent opstellen, ha! – vraag ik me af hoe leuk het zou zijn als we zelfs voorbij de competenties konden kijken en gewoon allerlei jobs eens mochten uitproberen. “OK, dit kapsel is een beetje mislukt. Vind je het erg?” “Nee, mag ik nu?”

We zouden de lat wat lager moeten leggen en onszelf trainen in transparante communicatie, maar het zou te gek zijn! Kom je ook? Je hoeft je niet te verkleden als je dat niet wilt en – o ja – jongens zijn ook welkom.

4 gedachten over “Competent

  1. Dat is pas origineel op uw CV! Zouden ze idd meer ‘aux serieus’ mogen nemen. Een goei voorbeeld om uw organisatie talent met een voorbeeld te staven 🎉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: